Lite konstigt?

Satt och funderade på hur tråkigt det är att Micke nästan aldrig kan vara ledig eller nu när vi har fått världens bästa anställd Dima så går det ju ganska bra, men före det åh vi var aldrig ledig som mest tror jag att jag jobbade non stop i ca 4mån utan en dags ledigt!
Och vi är ju långt ifrån dom ända som få jobba så, just nu är vi fattiga med vi kan ju fortfarande har kvar Dima och det tackar jag GUD för (inte Norrmejerier).
Hoppas vi kan ha honom kvar alltid. Jag satt och strö läste på Norrmejeriers hemsida och ooglade lite, det jag fick fram var i alla fall att Mejeriet har ca 450 årsanställda (då antar jag att det är fler vissa perioder eftersom det stod årsanställda) sen fanns det väldigt info om hur många bönder som hörde till Norrmejerier men efter lite sökande hittade jag att det fanns 498st (510st?)mjölkleverantörer i Dec 2008 och med väldigt lätt matte kan man ju då räkna ut: 498/450=1.10 st anställd per bonde.
Och i snitt hade då varje bonde (hela sverige) 53 st mjölkande kor och om då mjölkpriset låg på ca 3,50kr per kg levererad mjök.

Vi tar ett exempel:

Vi säger att vi leverarar mjölk för 170.000kr per månad inkl 71:örongen(extra stöd här i norr)

Brännsle: 15.000kr/mån (tyvärr går det en del då det finns kvigor i en annan by plus lånt mellan fälten)
Löner: 40.000kr/mån (detta 3 löner)
Kraftfoder: 60.000kr/mån
Avbetalningar på byggnade, maskiner m.m: 45.000kr/mån
El: 8000kr/mån
övriga kostnader så som rep, arb.kläder, högrep, vetrinär, medicin m.m 20.000kr/mån
 

Finns säkert mer kostnader men det var vad jag kom på just nu. Detta tillsammans gör 188.000kr/ mån vilket man inte behöver vara något geni för att räkna ut att det inte går ihop. Plus att det går 1,10st anställd på mejeriet per bonde måste det vara så? Nu ska priset sänkas igen pga att mejeriet ska investera undra om vi kan investera nå på våra promisser? vilken bank skulle gilla den kalkylen?

(allt är ca kostnader)

Nu kanska det här lät som ett snyft inlägg vilket det absolut inte var tänkt som utan som en ögon öppnare för alla som tror att bönder lever så gott på sina bidrag för så är det verkligen inte.


Stabilt Norrmejerier visar plusresultat.

2009-10-23 09:00

Norrmejeriers styrelse fastställde igår föreningens resultat för de första åtta månaderna till +38 miljoner kronor (-12 miljoner kronor motsvarande period föregående år). De beslutade också att lämna baspriset för mjölken till de norrländska mjölkbönderna oförändrat året ut.

- Norrmejerier är mycket stabilt. Även om betalningen till bonden har minskat med cirka fyra procent i år är vi i en position där vi kan ge mjölkbönderna mer betalt för sin mjölk än många andra mejeriföretag och det känns bra, säger Norrmejeriers ordförande Herbert Nyman. Det är viktigt för Norrland att vi kan hålla lantbruken levande och att bonden kan ta ut lön för sitt arbete. Så är det inte på alla ställen i Sverige idag.

Norrmejeriers starka lokala förankring och ökad försäljning av Västerbottensost är tillsammans med god kostnadskontroll viktiga faktorer för föreningens positiva resultat. Och även om den totala försäljningen minskar med sex miljoner kronor så är försäljningen av färska mjölkprodukter oförändrad mot i fjol.

- Lågkonjunkturen har inte påverkat den lokala mjölkens ställning hos den norrländska konsumenten, snarare tvärtom säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier. När möjligheten finns ser vi att allt fler föredrar att köpa från den leverantör som har de kortaste transportvägarna och det mest lokala ursprunget. Vi är ju det enda mejeriföretag som kan erbjuda mjölkprodukter producerade av norrländska bönder, och det är tack vare detta som vi faktiskt kan satsa när andra kämpar.

Nyckeltal januari - augusti 2009

Resultat: +38 miljoner SKR (-12 miljoner SKR motsvarande period föregående år).

Försäljning: Intäkterna från livsmedelsförsäljningen sjönk med 6 miljoner SKR som en följd av bl.a. sänkta priser på ost. Prissänkningarna kommer fram för allt som en reaktion på de stora volymer av billig importerad ost som strömmar in i Sverige. Norrmejeriers försäljning av färska mjölkprodukter var oförändrad mot föregående år.

Omsättning: Norrmejeriers omsättning ökade med knappt 2% till 1.182 miljoner SKR (1.162 miljoner SKR föregående år).


Ett utklipp från Svens Mjölk, kolla datumet det är inte så gammalt!


Kommentarer
Postat av: Linda

Hej på dig !



Vilket bra inlägg tummen upp Du skulle bara lagt till lite hur många genomsnitts timmar en bonde jobbar oxå. Har fått höra kommentarer om att vi mjölkar på morgonen och kvällen och sen var det bra med det :) Haha inte många som pallar vårat yrke. Vi ses på julfesten den 18:onde !



Ha de gott

2009-12-01 @ 14:42:37
URL: http://www.varjastorp.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0